Kyllähän meillä Suomessa luontoa riittää

Share |

Lauantai 24.8.2024 klo 14.03 - Mikko Nikinmaa


Metsätyökoneet ajavat satoja kertoja raakkupuron yli tappaen tuhansia raakkuja. Metsän kaatajat eivät noudattaneet mitään ohjeistuksia metsän käsittelystä puron lähistöllä. Ilveksiä pitäisi saada metsästää niin kuin haluaa. Suomi vastustaa EU:n luonnon ennallistamisasetusta – siitä koituu kohtuuttomia kustannuksia maanomistajille. Susia on joka paikassa riesaksi asti, lapsia ei enää uskalla päästää kouluun. Mitä se EU puuttuu lyijyhaulien käyttöön metsästyksessä, eihän niistä ole haittaa. Ei EU saa puuttua Suomen metsänhoitoon, kyllä me suomalaiset osaamme sen paremmin. Täällähän on niin paljon luontoa toisin kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa.

Suomi on täynnä metsiä, soita ja järviä. Maamme väentiheys on mitätön. Yhdessä nämä kaksi asiaa taitavatkin olla ongelma ja syy siihen, minkä takia metsätyöntekijä ei välittänyt raakkupurosta pätkääkään. Kyllähän meillä Suomessa luontoa riittää. Kun luontoa riittää, sen ei tarvitse olla arvo sinänsä vaan hyödynnettävä resurssi. Minun on melkein mahdotonta kuvitella, että saksalainen metsätyökoneen kuljettaja olisi suhtautunut yhtä välinpitämättömästi raakkupuron luonnonarvoon kuin suomalainen. Ja toisin kuin MTK antaa ymmärtää Saksassakin on paljon hyödynnettäviä metsiä.

Kyllähän meillä Suomessa luontoa riittää. Siksi kaikkea luontoa pitää voida hyödyntää. Lähteet, luonnonlehdot ja rantaniityt eivät automaattisesti ole suojeltavia kohteita. Suojeltavien vanhojen metsien kriteerit laaditaan sellaisiksi, että niitä eivät täyttäisi edes Etelä-Suomen kansallispuistojen metsät. Kun ilveskanta on kasvanut sen takia, että peurojen ja kauriitten määrä on räjähtänyt, ilveskantoja pitäisi ”hoitaa” metsästyksellä. Miksi metsästäjät eivät hyväksy sitä tosiasiaa, että parasta ilveksen kannanhoitoa olisi peuran metsästys. Jos peurojen ja kauriiden kannat olisivat neljännes nykyisestä, olisivat ilves- ja susikannat myös paljon pienempiä kuin nykyisin.

Kyllähän meillä Suomessa luontoa riittää. Se voisi olla merkittävä ilon aihe, jos lähtökohtaisesti luonnolla katsottaisiin oleva suuri itseisarvo, mikä sille on tullut maissa, joissa ihmistiheys on suuri ja metsiä vähän. Suurelle osalle meistä suomalaisista luonto on valitettavasti vain hyödynnettävä resurssi, josta ei tarvitse piitata. Tai voihan sitä suojella jos muuta käyttöä ei keksi.

  

Avainsanat: luontokato, metsästys, metsänhoito


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini