Sinilevät ovat mahdollistaneet nykymuotoisen elämän maapallolla

Perjantai 12.7.2024 klo 15.23 - Mikko Nikinmaa

Nyt on taas se aika vuodesta, kun sinileviä ruvetaan kauhistelemaan. Rehevissä vesissä kun niiden massaesiintymissä on myrkyllisiä lajeja ja esiintymät estävät uinnin ja muun rantojen hyväksikäytön. Sinilevät, tai oikeastaan syanobakteerit, sillä ne ovat bakteereja eivätkä leviä, elävät makeassa ja murtovedessä. Niinpä niitä ei maailman merissä olekaan kuin jokien suistoissa. Yksi maailman suurimmista murtovesialtaista, Itämeri, on viime vuosina tullut erityisen suureksi syanobakteerien esiintymisalueeksi, kun ihmistoimet ovat rehevöittäneet sitä ja ilmastonmuutos on nostanut sen lämpötilaa, mikä suosii sinilevien kasvua. Ilman ihmisen toimintaakin sinileviä kasvaisi Itämeressä, massaesiintymiäkin on ollut esiteollisena aikana – yhtenä syynä tähän on ravinteiden valuminen jokien mukana metsistä. Rehevöittävistä aineista sinilevät tarvitsevat erityisesti fosforia. Sen sijaan typpiyhdisteet ovat tarpeettomia, koska sinilevät pystyvät käyttämään ilman rajatonta typpivarastoa hyväkseen.

Niin, nyt taas sinilevien kasvua kauhistellaan. Mutta minun käy niitä melkein sääliksi seuraavista syistä. Elämä nykymuodossaanhan perustuu siihen, että happea on riittävästi tarjolla. Maapallon geologisen historian aikana näin ei aluksi ollut. Ensimmäiset eliöt kehittyivät jokseenkin hapettomassa ympäristössä. Näiden joukossa olivat ensimmäiset yhteyttävät sinilevät, jotka kohottivat maapallon happipitoisuuden sellaiseksi, että nykymuotoinen elämä tuli mahdolliseksi.

Kasveista puhutaan aina maapallon happitehtaina, kun niiden viherhiukkasten lehtivihreä muuttaa hiilidioksidin hapeksi. Kasvit ovat maapallon keuhkot, sanotaan. Mutta viherhiukkaset ovat alun perin sinileviä, jotka olivat muiden eliöiden endosymbiontteja. Siispä koko kasvikunnan toiminta happitaloudessa on oikeastaan sinilevien toimintaa.

Mitä siitä, että jotkut sinilevälajit ovat myrkyllisiä ja haittaavat mökkirantojen käyttöä. Sinilevät kun ovat aikanaan mahdollistaneet nykymuotoisen elämän maapallolla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rehevöityminen, sinileväkukinnat, ilmakehän happi, elämänkirjo